achtergrond-proza.jpg

De sportmassage wordt gegeven volgens de bekende methode van Massage Hippique. Deze methode houdt in dat het hele paard behandeld wordt. De behandeling bestaat uit een combinatie van klassieke massage, sportmassage en drukpunt behandelingen of acupressuur. Er wordt niet alleen naar het paard gekeken. Ook de werk- en leefomgeving van het paard en de training worden bekeken, om de stressfactoren te ontdekken die spanning bij het paard kunnen opleveren. Hier wordt ook advies over gegeven. Dit alles tezamen moet ervoor zorgen, dat het paard weer soepel, alert, pijnvrij en met een beter humeur gaat bewegen.

Een volledige behandeling bestaat uit:

  • Massage van het totale paard van 1,5 tot 2 uur.
  • Evaluatie met eigenaar/trainer/ruiter.
  • Uitleg en instructie om het paard gedeeltelijk zelf te kunnen masseren.

Na 1 behandeling zal er al enige verbetering optreden. De spierspanning vermindert en het paard zal zich vrijer gaan bewegen.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de klacht en de reactie van het paard op de behandeling. Na deze behandelingen zullen de problemen (grotendeels) weg zijn als het een spierprobleem is. Mocht dit niet het geval zijn en komen de klachten terug, dan wordt geadviseerd een dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat te raadplegen, omdat het dan hoogst waarschijnlijk niet om een spierprobleem gaan.

Oorzaken waardoor het probleem terug kan komen:

  • spiergeheugen
  • compensatie
  • chronische of acute blessures
  • ruiterfout (kan zorgen voor verkrampingen van spieren)

Eventuele verdere behandelingen voor preventie en onderhoud zijn in overleg mogelijk: 1 behandeling per 2, 4, 6 of 8 weken.

Een sportmasseur voor paarden stelt geen diagnoses en iedere vorm van massage is op geen enkele manier een vervanging voor de zorg van een dierenarts.

logo erkend leerbedrijf